vrijdag 23 november 2007

Welkom in de Wereld van de Sagen

Al ronddolend door de achterhoekse bossen, blijkt er niet zo veel fantasie voor nodig om de mystieke sfeer van vroeger te proeven. Lang vervlogen tijden, waarin de gelderse sagen hun oorsprong vonden. Het land waar demonen, heksen en duivels de mensen behoorlijk de stuipen op het lijf konden jagen. In de omgeving van de gelderse kastelen vind je ze nog; de galgenbergen, waar misdadigers werden opgehangen, de duivelskolken en heksenkuilen waar heksen in gedaanten van zwarte katten hun samenkomsten hielden. En wie kent ze niet, de Witte Wieven bij Lochem. Of ze gevaarlijk waren? Nou nee….. tenminste, zolang je maar niet de spot met hen dreef. Deed je dat wel, dan kon het wel eens heel vervelend met je aflopen.

En ’s avonds, als men zich in ‘het losse hoes’ warmde rondom de knetterende, roodgloeiende vlammen van het open vuur, dan kwamen de spannende verhalen los. Ouders en grootouders vertelden hun kinderen over allerlei spokerijen in de buurt. Ondanks de behaaglijke warmte, liepen de koude rillingen je over het lijf.

En mocht je je afvragen waar die bloedstollende spookverhalen over gingen? Ga dan naar "Welkom in de Wereld van de Sagen"

Text: Mariannesweb.nl

Geen opmerkingen: