zondag 11 november 2007

Kasteel Ampsen, Lochem, Achterhoek

Kasteel Ampsen LochemVlak ten noorden van Lochem ligt Kasteel Ampsen, het grootste van de kastelen in deze gemeente. Het wordt omgeven door een fraai landgoed met een flinke oppervlakte bos.

Dit is al het derde kasteel Ampsen dat op deze plek is gebouwd. De oostelijke vleugel (links) en het middelste gedeelte zijn van rond 1650, het einde van de Tachtigjarige Oorlog.


Twee kastelen, te weten Oud-Ampsen en Nieuw-Ampsen, staan op het landgoed Ampsen voordat de Tachtigjarige Oorlog begint. Beide burchten zijn totaal vernield. Het ene kasteel stond iets zuidelijker dan boerderij Ouden Ampsen en het andere op de plek waar het 'nieuwe' kasteel uit 1650 staat.

Omstreeks 1760 werd het kasteel door het echtpaar Van Nagell-le Leu de Wilhem ingrijpend verbouwd. Het was toen een L-vormig gebouw met een traptoren in de hoek. Die toren verdween en een zandstenen ingangspartij, bekroond met de wapens van het echtpaar werd aangebracht. Aan de rechter verrees een vleugel, zodat een U-vorm ontstond. De gracht om het huis werd gedempt. Het torentje aan de rechterzijde, een kopie van de oude traptoren, werd eerst in 1935 gebouwd. Via de graven Van Lynden van Sandenburg vererfde Ampsen op de huidige eigenaar.

Het landgoed is nu nog bijna 700 hectare groot en telt een waardevolle, gevarieerde heidevegetatie met inheemse bomen en struiken. De eiken en beukenlanen zijn 300 jaar oud.

De boerderijen op het landgoed Ampsen zijn van het middeleeuws type hallehuis. Dieren en mensen wonen samen in één grote ruimte. De luiken van de boerderijen op het landgoed Ampsen zijn blauwwit, diagonaal gestreept met een donkergroene rand.

Het kasteel Ampsen is momenteel in gebruik als kantoor en is helaas niet voor publiek toegankelijk. Wel kunt u al wandelend (ANWB Landgoed Ampsen Route) of fietsend (ANWB Graafschap-, Kastelen- of Landgoederen Route) de schitterende omgeving verkennen.

Website Landgoed Ampsen: http://www.ampsen.nl
Website Graafschappad: http://www.wandel-abc.nl
Website VVV Lochem: http://www.vvvlochem.nl

1 opmerking:

kees zei

Goeden avond beste, leuk U weblog te hebben ontdekt, over de achterhoek.Heb er erg van genoten. Ik zelf ben een kastelen friek en ben al erg vaak op zoek geweest naar kastelen in gelderland. ik wens U nog veel plezier met Uw weblog.