vrijdag 6 november 2009

Kathedraal van de Achterhoek - St Werenfriduskerk in Zieuwent

“De kathedraal van de Achterhoek”. De St. Werenfriduskerk in Zieuwent.


Midden in het land tussen Ruurlo en Lichtenvoorde ligt het gehucht Zieuwent.

Het dorpje dateert uit de 19e eeuw en is ontstaan op de plaats van voormalig veengebied. Hoewel het slechts een bescheiden plaatsje is, is Zieuwent al van verre zichtbaar dankzij de monumentale Sint-Werenfriduskerk die hoog oprijst in het landschap. Niet voor niks is de kerk bekend als 'de kathedraal van de Achterhoek'. De kerk werd in 1898-1899 gebouwd als vervanger voor een oudere kerk.

De bouw van deze kerk is te danken aan pastoor Sanderink. Hij werd in 1894 pastoor in het dorp. Na de jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer 1895 besloot hij tot de bouw van een grote bedevaartsbasiliek in het achterhoeks dorpje. Achter de kerk werd een processiepark aangelegd, waarin de gelovigen op symbolische wijze op bedevaart konden.

Architect van de kerk was J.W. Boerbooms. Zijn ontwerp is een grote kerk met toren in de neogotische stijl. Deze stijl is een herleving van de middeleeuwse gotische bouwstijl, waarin in heel Europa vele grote kerken en kathedralen gebouwd zijn.

Op 30 juni 1898 werd door pastoor Sanderink de eerste steen gelegd van de nieuwe Werenfriduskerk. Het bouwen van de kerk kostte f 146.309,28. De stenen voor de bouw werden per trein uit Winterswijk naar Lievelde gebracht. Hier werden ze overgeladen op boerenwagens waarmee de stenen naar Zieuwent kwamen. De kerk was in 15maanden klaar! Al op 10 oktober 1899 werd de nieuwe kerk ingewijd en op 12 oktober 1899 officieel in gebruik genomen.

De kerk is gewijd aan de heilige Werenfridus, een monnik uit Engeland, die in het gezelschap van de heilige Willibrord naar ons land kwam. Hij verkondigde het Christendom naar West-Friesland en later ook in Gelderland. Werenfried betekent: de vrede bewaren( weren=bewaren, fried=vrede). Een beeld van de H. Werenfridus staat aan de buitenkant van de toren boven de hoofdingang en ook tegen één van de pilaren vóór in de kerk. Zijn naamfeest wordt gevierd op 14 augustus.



Met dank aan Het Gelders Genootschap.

Geen opmerkingen: